Értékelhetetlen

Alapvetően a világról, az én szememben.

Creative Commons

Friss topikok

  • dr. gernika: @Mikrobi: Ld: @Kedves Nard: (2010.08.24. 23:50) Közlemény
  • Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege: @Drága gernika: Többek között ezért is Édesem :* (2009.08.26. 06:50) Lazán veszem

Parkocka

Boldogság?

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.08.13. 02:36

Felmerült egy kérdésem! Mi az a boldogság? Én másodpercekre voltam boldog életemben, már ha az boldogságnak nevezhető. Bár inkább elégedettségnek nevezném. Elértem valamit, megcsináltam valamit, elégedett voltam a teljesítményemmel abban a 10 másodpercben. Ez a boldogság? Vagy az, amikor hazaérek kiégett aggyal lestrapált idegrendszerrel, és beledőlök a kádba? Az az érzés a boldogság? Kisvi feltette a kérdést az előző postban, és elgondolkoztam azon, hogy vajh voltam-e boldog, egyáltalán tudom-e mi az amire vágyom. Boldogság. Mi ez a szó egyáltalán? A szóval nincs gond, értem. De a mögöttes tartalmával már bizonyos kételyeim vannak. Van az a bibliai idézet, miszerint boldogak  a lelki szegények, mert övék a mennyeknek országa. Szükséges-e együgyűnek lenni ehhez? Mert nem hülyeség, ha belegondolok. Ha valaki nem él valami aktív szellemi életet, nincsenek kérdései, mert ha az ember gondolkodni kezd, kétkedni kezd, kérdések merülnek fel, boldog lesz-e?. A válaszok, már ha van válasz, újabb kérdéseket szülnek. De ha nincsenek ilyen jellegű dolgai az embernek, boldog lesz-e? Kérdések nélkül élni boldogan? Vagy ezek az emberek hazudnak maguknak, és a hazugság által lesznek boldogok? Tudatlanul élni, ámde boldogan, áldás-e? Nem tudom milyen érzés olyan tudatlannak lenni, hogy a saját tudatlanságommal sem vagyok tisztában. Tehát nincsenek kételyek, nincsenek kérdések, akkor boldogság van? Van akinek nem kellenek a kérdések? Bizonyára. A boldogság ára, a tudatlanság, a lelki szegénység? Hogy tudnám elbutítani magam ilyen szintre, vagy hogy ne sértsem meg a lelki szegényeket, hogy tudnék velük egy szintre kerülni? Hogy megtudjam mi az egyáltalán. Fogalmam nincs.Én tisztában vagyok azzal, hogy sok mindent nem tudok, és törekszem rá, hogy minél több dolgot megismerjek. Tehát valamilyen szinten, én is tudatlan vagyok, lélekben szegény. Ergo lehetnék akár boldog is. De nem vagyok az. Vagy igen?

 


17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://underrated.blog.hu/api/trackback/id/tr25613564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisvi 2008.08.13. 11:00:17

Azt hiszem ezzel rájöttél a lényegre.
A boldogság az nem az összekeverendő az elégedettséggel. Én nagyon kiegyensúlyozott vagyok, sokszor érzem magam boldognak (általában ez látszik is rajtam), tudatosan törekszem erre az állapotra. Szemléletváltásra van szükség hozzá, ami nem megy egyik napról a másikra. Nekem nagyon sokat segítettek a Dalai Láma írásai.

kisvi 2008.08.13. 12:34:44

Sajnos ebben nem segíthetek, erre neked kell rájönnöd. Tudom ez hülyén hangzik, és inkább ne is mondanék semmit, de ez egyéni dolog és hiába mond bárki bármit, nem visz előbbre. Meditáció (lehet kérdéseket feltenni :), önértékelés, és sok idő.
Ez olyan, mint a nyelvtanulás, gyakorolni kell. Ezt is, mert ez nem egy érzés, ez egy életszemélet, ami magával hozza az érzést.

GSCS 2008.08.13. 13:02:59

Én is voltam már boldog. Sokszor, de csak pillanatokra. A boldogság szerintem az, amikor úgy érzem, semmi másra nem vágyom, mint ott lenni, akkor, és abban a helyzetben, amiben éppen vagyok. Ez nem elégedettség. Valami más. Ha definiálnánk, akkor lehet, hogy el is veszítené a varázsát.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.08.13. 13:15:59

Meditálni szoktam, ki tudom üríteni a tudatomat. Át tudom érezni a semmit, a belső csendet. De ettől még boldog nem leszek, és nem voltam :(

kisvi 2008.08.13. 13:55:56

Hát, attól még tényleg nem leszel boldog, hogy érzed a belső csendet. :)

Írtam mailt.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.08.13. 14:35:57

Nem tudni hogy belső béke. vagy nihil. Alapvetően hatásukban ugyanazt takarja mindkettő.

DivkA · http://szundi.blog.hu 2008.08.13. 21:28:29

Hááááj hánni ájm hóóm.
Hm, érdekes nekem nincsenek ilyen problémáim, hiszen az ember nem tudja kiüríteni azt amije nincs.Ergo, én lehetek boldog.Most boldog vagy?:P
xxx

szaffy, a boldog nyúl :) · http://vedofelszerelesek.hu/ 2008.08.14. 15:18:53

nehez dolog amit felvetettel.
szerintem az alapveto gond az, hogy az ember hatalmas, mindent elsopro elmenyre vagyik , tüzijátékra és dobpergésre. de e miatt nem veszi észre az apró örömöket, a pici boldogsagot.
tudom klisé amit mondok, de nekem neha az is boldogsagot tud jelenteni, ha hallom a parom szuszogasat estenkent mellettem. vagy ha atkarol mikor hazajon es latom a szemeben, hogy meg mindig szeret.
a filmekben lathato villamcsapasszeru szerelemre, erzelmekre pedig kar varni...

storyline :) 2008.08.14. 18:00:36

Az velünk a baj Tanti, hogy törekszünk a tökéletességre. De mivel azt nem lehet elérni, és ezt a tényt rosszul kezeljük, ezért nem lehetünk teljesen és hosszú távon boldogok.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.08.14. 18:41:20

Dövan, ezzel egyetértek......

Szaffy, pár héttel ezelőtt egy szombati napon azt hiszem boldog voltam.

mókus 2008.08.15. 15:22:30

Boldogság az, amit te azzá teszel és annak látsz, ez mindenkinél szubjektív

Én azt mondanám, hogy a megelégedettség és a boldogság két halmaz, amik metszik egymást. Létezik megelégedettségből fakadó boldogság szerintem.

W. C. Pucolo (törölt) 2008.08.18. 17:39:25

A boldogság minden ember számára mást jelent. Nem muszáj tudni mi is az, elég érezni. Ha meg akarod tudni a kiváltó okokat, mitől leszel boldog, akkor írd le egy lapra néhány formában: új frizura, mozifilm megnézése, szerelem, stb. és kezdd el termelni a hasonló dolgokat. Ha utána boldogabb leszel, boldogságot érzel, akkor biztos lehetsz benne, hogy attól lettél boldogabb, hogy olyan dolgokat termeltél magad számára, amiről - helyesen - azt gondoltad, boldogságot fog okozni.

Sokkal kézzelfoghatóbb így, tárgyiasult formában, mint elvont filozófiai fejtegetésekkel. Már ha tudni akarod, mi váltja ki. Legjobban talán a "általunk elvárt pozitív eredmény értékelése" kifejezés közelíti. De szerintem elég érezni, mint következményt.
süti beállítások módosítása