Értékelhetetlen

Alapvetően a világról, az én szememben.

Creative Commons

Friss topikok

  • dr. gernika: @Mikrobi: Ld: @Kedves Nard: (2010.08.24. 23:50) Közlemény
  • Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege: @Drága gernika: Többek között ezért is Édesem :* (2009.08.26. 06:50) Lazán veszem

Parkocka

Farkasének

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.11.17. 16:02

Volt egyszer egy farkas, igazi képviselője fajtájának. A falkával járt vadászni, a társaiért bármire képes volt. Egy napon mikor vadásztak, leszakadt a falkától, mert zsákmányt érzett. Elérkezett egy tisztáshoz, hol egy gyönyörű tündér várta őt, hússal. Megetette a farkast, aki megköszönte és mellé heveredett, a tündér cirógatta a farkast, aki teljesen megszelídült a tündér énekétől és érintésétől. A tündér reggel elindult az erdőbe, a farkast maga után csábítván. A farkas nagyon megszerette a tündért, hiszen eddig nemigen kapott senkitől semmit, mindenért megharcolt. A tündér hívta, búbájosan. Elérkeztek egy másik tisztásra, a tündér leült az egyik fa tövében a tisztás túloldalán, s hívta a farkast, hogy telepedjen mellé. A farkas el is indult feléje, ám a a tisztás közepén egy csapda volt, a farkas beleesett. A tündér pedig kinevette és otthagyta.

A farkas egyedül maradt, első napjait végigvonyította. A verembe nem sütött a nap, csak itt-ott tudott kilátni, és látta a fák tetejét, és valamennyit a napsütésből.

A vonyítása csak újabb ragadozókat csalt oda, akik úgy gondolták, hogy könnyű zsákmány lehet a csapdába esett ordas. De csalódniuk kellett, a farkas megvédte magát.Egy idő után többet nem vonyított, tudván hogy csak újabb ellenfeleket hozna. Megpróbált kimászni, néha majdnem sikerült is neki, de az utolsó pillanatban a föld megindult, majd visszaesett. A vermébe eső állatokkal táplálkozott. Nem volt kihez szólnia, nem volt senkije, noha eddig a falkában mindig társaságban volt. Meg kellett szoknia a magányt. A veremben oly sötét volt a nap jó részében, hogy a saját árnyékát sem látta. Egy idő után, a farkas és az árnyéka eggyévált. Megtanulta szeretni a sötétséget, a sötétség puhaságát, ahogy körülöleli. Mindig akadtak botor ragadozók, akik leugrottak a verembe, hogy végezzenek vele. De mindig túlélte őket. Később utánozni kezdett más állatokat, hogy élelemhez jusson. Csellel odacsalta az áldozatait, hogy táplálkozzon. De mindvégig ki akart jutni, erőt gyűjtött.

Egy szép napon, jött egy másik tündér, aki kisegítette a farkast a csapdából. A farkas végtelenül hálás volt, a tündér nagyon gyenge volt, a farkas vadászott neki, táplálta, szerette őt. Ám mikor a tündér megerősödött, a farkast belelökte a verembe, mivel többet nem volt rá szüksége. Újabb évek teltek így el.....

A farkas most már nem bízott a tündérekben, voltak ugyan jelentkezők, kik azt mondták, segítenek, de a kezüket melyet a farkas felé nyújtottak, a farkas megharapta, vagy annnál fogva lerántotta a verembe, ahol felfalta őket. Nem tudta már eldönteni, hogy ki akar segíteni neki, és ki ártani. Nem bízott senkiben, csak saját magában. A falkatársai néha eljöttek a veremhez, sajnálták őt, néha hoztak neki táplálékot, meghallgatták panaszos üvöltését, de nem tudtak segíteni rajta másképp. A farkas elhatározta, hogy saját erejéből kijut. Egy nap arra járt egy jó boszorkány, akinek megtetszett a farkas, de nem nyújtotta a kezét, hanem inkább berakott egy pallót a farkasnak, hogy azon másszon ki. A farkas gyanakodva figyelte, mert újabb csapdát sejtett. De végül kijött, a boszorkány fenn várta. Nem kért semmit cserébe, csak egyszerűen megsajnálta a magányos ordast, ahogy lenn vergődik.

A farkas újra az erdőt járja, csatlakozott a falkatársaihoz, akik boldogan üdvözölték a régi ismerőst és barátot. Azóta megint találkozott pár tündérrel, de eleddig elkerülte a csapdájukat. A sok rossz emlék miatt a farkas nem tudja, hogy melyik kezet kell megharapnia, és melyiket nem. Csak vár, vár az ő tündérére. Hallgatja az éneküket, de közben a szíve fáj, menne, de a verem emléke ott van a fejében. Talán egy nap, egy tündér magához fogadja majd, de ki tudja mikor, és melyik tündér....

 

A mesét én írtam, Viszockij versétől/dalától ihletve.

 

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://underrated.blog.hu/api/trackback/id/tr29773850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.11.17. 16:27:17

Hobo: Farkashajsza


Rohanok, inam majd beleszakad,
De ma megint, akárcsak tegnap,
Tőrbe csaltak minket, tőrbe csaltak!
A kordon felé hajtanak!

Dupla csővel a fák mögül lőnek,
A vadászok árnyékban rejtőznek,
A hóban farkasok hemperegnek,
Üvöltő-mozgó céltáblák lettek.

FARKASHAJSZA FOLYIK, SZÜRKE RAGADOZÓKRA,
SZOPÓS KÖLYKÖKRE ÉS ANYAFARKASOKRA,
ORDÍT A SOK HAJTÓ, TOMBOLNAK A KUTYÁK,
AZ ERDŐ SZÉLÉN VÉR ÖMLIK A HÓRA.

Nem adnak semmi esélyt a farkasnak,
A vadászkéz még meg sem remeg!
Szabadságunk az erdőszélig tart csak,
Biztos kézzel leterítenek.

A farkas nem szeghet meg hagyományt,
Kölyökkorunkban vakok vagyunk,
Még farkasanyánk nevelte belénk:
A fákon túl mind meghalunk.

Lábaink és állkapcsaink gyorsak,
Felelj falkavezér, mondd meg hát,
A puskacsővek elé űznek minket,
Miért nem törünk ki a tiloson át?

A farkas sem szabad, nem tehet mást,
Már én is érzem, hogy itt a vég,
Akinek én jutottam, elvigyorodik,
És csendben rám fogja fegyverét.

Rohanok, inam majd beleszakad,
Ahogyan tegnap volt, úgy lesz ma is,
Tőrbe csaltak engem, tőrbe csaltak!
De üres marad a vadász marka is!


Hobo egész jól fordította a szöveget.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.11.17. 16:30:38

Kiskorom zenéje volt ez, sokszor hallottam ezt, és a többi Viszockij-balladát. Nemigen értettem őket, nem tudtam pontosan miről szólt. Mostanában újra elővettem a régi lemezeket, a könyveket, és elolvastam/meghallgattam őket. Szívszorító élmény, Viszockij hangja nagyon jól átadja a szenvedélyt és a fájdalmat amik a balladáiban kísértenek a mai napig. Nagyon igaznak találom őket.

2008.11.17. 17:41:02

Ismét nagyot alkottál Nard:) A jó boszorka lehet, hogy azért sajnálta meg a farkast, mert verembe szorult farkas volt ő is azelőtt....

zevon 2008.11.18. 14:18:43

biztos a következő is megvan :) (nekem ez, ha már farkas)

Pilinszky János: Fabula

Hol volt, hol nem volt,
élt egyszer egy magányos farkas.
Magányosabb az angyaloknál.
Elvetődött egyszer egy faluba,
és beleszeretett az első házba, amit meglátott.
Már a falát is megszerette,
a kőművesek simogatását,
de az ablak megállította.
A szobában emberek ültek.
Istenen kívül soha senki
olyan szépnek nem látta őket,
mint ez a tisztaszívű állat.
Éjszaka aztán be is ment a házba,
megállt a szoba közepén,
s nem mozdult onnan soha többé.
Nyitott szemmel állt egész éjszaka,
s reggel is, mikor agyonverték.

csipesz. 2008.11.19. 10:35:06

Nard, ez nagyon szép.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.11.19. 12:08:07

Köszi! Bár még lenne mit finomítani rajta, mert meglehetősen nyers még. Néha vannak ilyen pillanataim, amikor megcsókol a múzsa :)

mókus 2008.11.20. 07:23:34

A farkasok egymást is kinyírják, nem?

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2008.11.20. 14:34:55

Nem, a farkasok nem. Ez emberi szokás általában.

Guinievre 2008.11.29. 21:23:49

Nard, eszméletlenül jó
süti beállítások módosítása